Borst prothese

Borstprothese aanmeten
Roses heeft verschillende modellen, maten en merken borstprotheses op voorraad. De mammacare-adviseuse zal samen met u een keuze maken uit de vele alternatieven.

Direct na de operatie draagt u eerst een tijdelijke, textielprothese. Deze wordt vaak in het ziekenhuis aangemeten voordat u naar huis gaat. Deze noodprothese kunt u dragen in een BH zonder beugels of een post-op top.

4 tot 6 weken na de operatie kunt u een afspraak maken voor het aanmeten van uw borstprothese. Twijfelt u of het litteken al voldoende hersteld is, dan kunt u eerst overleggen met uw behandelend arts of mammacare verpleegkundige.

Wij hebben verschillende soorten (siliconen) borstprotheses

Siliconen borstprothese
Borstprotheses zijn er in verschillende merken, vormen en maten.
Tijdens de afspraak legt de adviseuse uit hoe een prothese opgebouwd is en waar u op moet letten bij het kiezen van een prothese. Zij zal u ook laten zien waarom een goede BH belangrijk is om de prothese(s) goed te laten zitten.
De adviseuse zal u verschillende modellen laten passen en kijkt samen met u naar welke vorm het beste bij uw borst en lichaam past. De protheses benaderen qua zachtheid en doorhangvermogen zo goed mogelijk de natuurlijke borst en nemen snel uw lichaamstemperatuur aan.

Lichtgewicht prothese

De meest gedragen borstprothese
De meest gedragen borstprotheses zijn symmetrische, lichtgewicht protheses. Deze zijn ongeveer 25-30% lichter dan het gewicht van een borst. Fabrikanten maken borstprotheses lichter door een poeder door de siliconen te mengen. Ook kan de prothese uitgehold zijn om gewicht te besparen. Vaak zijn protheses opgebouwd uit verschillende lagen siliconen met verschillende eigenschappen: soepeler of juist wat steviger, een vlakke achterkant, of een achterkant die iets van de huid los komt.

Soms kan het nodig zijn om een nog lichtere prothese te dragen, bijvoorbeeld bij nek- en schouderklachten of wanneer u aan beide kanten geopereerd bent. De Xtra-Light prothese van Amoena of de Ultra-Light protheses van Silima kunnen dan een oplossing zijn.

A-symmetrische prothese

Geschikt voor vrouwen met een brede borst
Bij een symmetrische borstprothese is er geen verschil tussen een prothese voor links en voor rechts, bij een asymmetrische borstprothese wel. Een asymmetrische prothese is gemaakt om links of rechts te dragen; er is een langer stuk aan de zijkant van de prothese bij de arm.

Wanneer de borst breed is en minder vol, kan het soms mooier zijn om een asymmetrische prothese te kiezen in plaats van een symmetrisch model. Door te passen en te vergelijken kijkt u wat het prettigst aanvoelt en er het mooiste uitziet in uw kleding.

Plak prothese

Amoena contact prothese plakprothese

Een prothese die u op uw huid kunt dragen
Plakprotheses of contactprotheses zijn borstprotheses die op de huid gekleefd worden door middel van een contactlaag of plakstrips.

Voor wie
Om een contactprothese te kunnen dragen, moet het litteken volledig hersteld zijn. Een plakprothese kan daarom pas een half jaar tot een jaar na de laatste behandeling gedragen worden. Bij een oneffen litteken, veel transpiratie of een grote maat kan het voorkomen dat een contactprothese onvoldoende kan hechten

Voordelen
Vrouwen die kiezen voor een contactprothese ervaren meer vrijheid in beweging, kledingkeuze. De borstprothese hecht direct op de huid en volgt alle bewegingen van het lichaam. De plakprothese verdeelt het gewicht over de borstwand. Dit kan nek-en schouderspanning verminderen en in sommige gevallen lymfoedeem verminderen.

Onderhoud
Dagelijks onderhoud is van belang voor een duurzame plakwerking. Een contactprothese moet daarom elke dag grondig gereinigd worden met bijgeleverd schoonmaakborsteltje en –cleaner.

Deel prothese

Deelprothese Anita Equitex 1057X

Cupmaat verschil
Bij een borstsparende operatie of bij ongelijke borsten bestaat er de mogelijkheid om een aanvullende siliconen borstprothese te dragen, een zogenaamde deelprothese. Deze zijn er in verschillende vormen. Door te passen en te proberen, zoekt de adviseuse samen met u naar de juiste vorm en maat.

Operatie al langer geleden
Het komt vaak voor dat asymmetrie na een borstsparende operatie na een aantal jaren ontstaat. Het kan zijn dat de niet-geopereerde borst groeit of dat de bestraalde borst verandert van vorm. Ook na een borstreconstructie kan het voorkomen dat beide borsten zich verschillend ontwikkelen na verloop van tijd. Uw huisarts of mammacare verpleegkundige kan een verwijzing voor een deelprothese uitschrijven

Afspraak maken
Voor het aanmeten van een deelprothese dient u altijd een afspraak te maken zodat wij u een persoonlijk advies kunnen geven.

Textiel prothese

textiel prothese Amoena Priform 216

Eerste prothese na de operatie
Een textielprothese is een lichte prothese die bestaat uit een van textiel gemaakt hoesje waar een vulling in zit. Dit kan een polyestervulling zijn, zoals bij de Priform.

In het ziekenhuis meet de mammacare verpleegkundige de textielprothese als voorlopige prothese aan. U draagt deze prothese de eerste periode na de operatie zodat de littekens goed kunnen genezen.
Een extra Priform bestelt u hier in onze webshop.

Softqup: licht van gewicht en ademend
Een nieuwe textielprothese is de Qup. Dit is een textielprothese gevuld met een ademende schuimvulling. Deze prothese is ook heel licht van gewicht en kan samen met de BH gewassen worden.
Doordat de vulling zacht en ademend is, voelt de Qup niet warm aan tijdens zomerse dagen. Meer informatie over de Qup vindt u hier in onze webshop of op de site van Proudbreast.

Zwem prothese

zwemprothese Amoena 149

Een extra prothese voor het zwemmen
U kunt de siliconen borstprothese ook in badkleding gebruiken. Ook zijn er zwemprotheses. Het voordeel hiervan is dat u bij het omkleden de borstprothese in de BH laat zitten en de zwemprothese in het badpak zit.
Zwemprotheses zijn licht van gewicht en hebben een holle achterkant.

Therapeutisch zwemmen
Wanneer u op therapeutische basis wilt zwemmen, kunt u in sommige gevallen van uw ziektekosten verzekering een vergoeding krijgen voor een zwemprothese.

Afspraak maken
Voor het aanmeten van een zwemprothese dient u altijd een afspraak te maken zodat wij u een persoonlijk advies kunnen geven.
Wanneer u toch liever uw zwemprothese online bestelt, kunt u hier terecht in onze webshop.

Vragen over borstprotheses

Hoe onderhoud ik mijn borstprothese?
U maakt de borstprothese regelmatig schoon, bij voorkeur elke dag. Reinig de prothese met zachte zeep, spoelen met lauwwarm water en afdrogen met een zachte handdoek. De prothese mag nooit op de verwarming of met een föhn gedroogd worden! Wanneer u de borstprothese niet draagt, bewaar deze dan in de verpakking. Zo blijft de prothese goed in model.

Hoe lang gaat een borstprothese mee?
Dit is voor iedere vrouw verschillend. Bij een oude borstprothese, ziet u bijvoorbeeld luchtbelletjes onder de folie. Soms is de prothese niet meer mooi van model. Een borstprothese die lek is, is niet goed meer! Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw mammacare adviseur om te overleggen.

Kan ik de borstprothese ook ’s nachts dragen?
Het is voor de levensduur van de prothese beter om er niet mee te slapen, maar (eventueel samen met de BH) in de verpakking van de prothese te leggen.

De prothese past niet meer bij mijn borst, vergoedt de verzekering een nieuwe?
Wanneer de maat van uw borst veranderd is, bijv. door medicijn gebruik of gewichtsverlies, kan het nodig zijn om de maat van de borstprothese hierop aan te passen. U kunt dan een afspraak bij ons maken om te kijken wat een goede oplossing is. In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekering dan de borstprothese.

Ik krijg van mijn zorgverzekering een rekening voor de borstprothese, hoe kan dat?
De borstprothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer uw eigen risico nog niet op is gebruikt, stuurt uw zorgverzekering een rekening voor het eigen risico. U kunt bij uw verzekeringsmaatschappij navragen of uw eigen risico al op is, bij Roses hebben wij geen inzage in deze vertrouwelijke informatie.

Kan ik de borstprothese ook in de sauna dragen?
De droge sauna is te heet voor een borstprothese, ook voor de zwemprothese. Wanneer u in een badkleding sauna een prothese wilt dragen, kunt u het beste kiezen voor de textiel prothese.

Scroll naar top